Artiklar

Valrhonachoklad » recept » Radiokaka

Radiokaka

Radiokaka, Iskaka, Ischokladkaka

200 g Manjari couvertyr • 3 msk mycket starkt kaffe • 250 g osaltat smör • 175 g florsocker • 1 msk valrhona kakaopulver • 3 ägg • 250 g Mariekex, fyrkantiga sorten

Radiokaka, Iskaka, Ischokladkaka1) Fodra en rektangulär sockerkaksform med gladpack.
2) Smält chokladen med kaffet och låt svalna till crika 27-30 grader. Vispa smör och socker tills det blir ”fluffigt”, sikta och vispa i kakaon. Skira äggen och vispa ner gulorna en och en. Blanda i den smälta chokladblandningen.
Vispa äggvitorna medelhårt och vänd in i ”chokladsmeten”.
3) lägg Mariekexen i ett första lager på botten av sockerkaksformen. Bred ett cm-tjockt lager av chokladsmeten över kexen, lägg ett nytt kexlager, därpå chokladkräm osv tills formen är fylld.
Mönstret skall bli som fronten på den gamla AGA-radion. Därav smeknamnet på kakan Första och sista lagret skall vara kex så slipper man bli kladdig när man äter.
4) Låt stå i kyl minst 12 timmar före servering.
5) Skär kakan som ”sockerkaksskivor” och servera.
6) Nedan följer några mönsterförslag på radiokakan

 

Publicerad under: recept

Kommentera

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>